Oktober 2015
Lud’Arte neemt u in 5 kwartier mee over de Wagenwerkplaaats in Amersfoort. Waar in 1904 de grootste werkplaats voor spoorwegmaterieel opende bevindt zich nu een levendig gebied dat is herbestemd voor werken, vrije tijd, onderwijs en in de toekomst wonen. Op de Wagenwerkplaats komen burgerinitiatief, industrieel erfgoed en herbestemming succesvol samen. Tijdens de rondleiding informeren we u over de ontstaansgeschiedenis, de architectuur van de gebouwen, het gebruik door de jaren heen, burgerparticipatie en de herbestemming van de Wagenwerkplaats. Start om 11.30 uur bij de Portiersloge aan de Soesterweg 300.
Voor individuele bezoekers bieden we elke 3e zondag van de maand om 14.00 uur een rondleiding. U kunt zich hiervoor aanmelden bij Lud’Arte: info@ludarte.nl / 06 - 44 856 214. De rondleiding duurt 5 kwartier en de kosten bedragen 6 euro per persoon (kinderen tot 12 jaar € 4,-). Onze professionele gidsen informeren u tijdens de rondleiding o.a. over de ontwerpvisie van de architect, de duurzaamheidsmaatregelen, de constructie, het interieur en de omgeving waarin het gebouw geplaatst is. Rondleidingen voor groepen verzorgen we op aanvraag.
(foto: Luc Reefman)
januari 2015
Lud’Arte verzorgt in opdracht van ABC Nieuwland lesprogramma's over stedenbouw en architectuur. Kinderen van de basisscholen in Nieuwland worden uitgenodigd om deel te nemen. Voor de groep 3 en 4 is het er het programma Bouw je eigen Paleis. Groep 5 en 6 gaan aan de slag in het programma ArchitecTUREN. Voor leerlingen uit groep 7 en 8 bieden we het programma Stadje Bouwen. Leerlingen leren tijdens de lessen over hun eigen wijk, maar ook over ontwerpprincipes bij het inrichten van de gebouwde omgeving.
oktober 2014
Na de rondleidingen in de openingsweek blijft Lud’Arte in samenwerking met het Eemhuis rondleidingen aanbieden in het Eemhuis. Voor individuele bezoekers bieden we elke 4e vrijdag van de maand een rondleiding. U kunt zich hiervoor aanmelden bij Lud’Arte: info@ludarte.nl / 033 - 476 78 25. De rondleiding duurt 5 kwartier en de kosten bedragen 5 euro per persoon. Onze professionele gidsen informeren u tijdens de rondleiding o.a. over de ontwerpvisie van de architect, de duurzaamheidsmaatregelen, de constructie, het interieur en de omgeving waarin het gebouw geplaatst is. Rondleidingen voor groepen verzorgen we op aanvraag.
(foto: Luc Reefman)
oktober 2014
Vrijdag 17 oktober 2014 verzorgt Lud’Arte een gratis rondleiding door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. U maakt kennis met het werk van de Rijkdienst en wordt uitvoerig geinformeerd over dit bijzondere gebouw. De ontwerpvisie, de constructie, oplossingen voor klimaat en duurzaamheid komen ruim aan bod. U brengt een bezoek aan het bottenlab. De rondleiding eindigt op het dakterras waarvan u een ruim uitzicht heeft over de binnenstad van Amersfoort. Kijk voor overige data op www.cultureelerfgoed.nl.
mei 2014
De 900 leerlingen van het Corderius College uit Amersfoort doen ook dit jaar mee aan de Erfgoedweek, van 6 t/m 9 mei. Herbestemming van oude, monumentale panden blijft een actueel thema. Oók in Amersfoort. De drie thema’s van de Erfgoedweek zijn: monumenten, herbestemmen en buitenplaatsen.
Door de Erfgoedweek leren de leerlingen op jonge leeftijd de geschiedenis van hun stad kennen. Het versterkt hun binding met hun leefomgeving. De Erfgoedweek spoort de leerlingen aan om een mening over erfgoed te vormen. Bijvoorbeeld de Prodentfabriek, slopen of herbestemmen? Wat voegen monumenten toe aan een stad? Na het volgen van rondleidingen en workshops, hebben leerlingen van het Corderius College zelf ook een antwoord op deze vragen. Ook andere scholen zijn uitgenodigd om met hun leerlingen de Erfgoedweek mee te beleven. De organisatie hoopt dat andere scholen het concept willen overnemen zodat nog meer leerlingen het cultureel erfgoed in Amersfoort en omgeving gaan beleven.
april 2014
De stad Amersfoort is een spectaculair gebouw rijker. Het Eemhuis. Gebouwd voor de inwoners van Amersfoort, de regio én daarbuiten. In dit iconische gebouw van het toonaangevende architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten openen Kunsthal KAdE, Archief Eemland, Scholen in de Kunst en Bibliotheek Eemland vanaf 1 mei 2014 hun deuren. Lud’Arte verzorgt in samenwerking met het Eemhuis rondleidingen door het gebouw. Onze professionele gidsen informeren u tijdens de rondleiding o.a. over de ontwerpvisie van de architect, de duurzaamheidsmaatregelen, de constructie, het interieur en de omgeving waarin het gebouw geplaatst is. Een rondleiding duurt 5 kwartier.
maart 2014
Leerlingen van ABC Kattenbroek verdiepen zich in Escherr. Vijf dinsdagmiddagen op rij gaan de kinderen aan de slag met het lesprogramma Ontwerp je eigen Escher. De leerlingen maken kennis met het werk en de stijl van de grafisch kunstenaar Escher. Met deze kennis ontwerpen de leerlingen hun eigen optische ilussie.
Lud’Arte verzorgt het lesprogramma in samenwerking met Joke van Egmond Architect.
januari 2014
Op vrijdag 21 februari 2014 verzorgt Lud’Arte in samenwerking met RCE een kinderrondleiding door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Voor kinderen is dit een spannende plek. Niet alleen het gebouw is razend interessant, ook het werk van de Rijksdienst is boeiend voor de kinderen. In het bottenlab staan de kinderen oog in oog met een walvis en mogen ze samen met een archeoloog aan de slag met botten. Vanaf het dakterras heb je een ruim uitzicht over Amersfoort en kun je speuren naar je eigen huis of schoolgebouw. De rondleiding start om 14.00 uur en duurt 1,5 á 2 uur en is bedoeld voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Neem vooral je ouders of opa en oma mee, want voor hen staat ook een gids klaar voor een rondleiding door dit bijzondere gebouw.
januari 2014
Nieuwland is de op een na jongste wijk van Amersfoort. Een wijk waaraan veel te beleven valt voor de kinderen die hier wonen en naar school gaan. Lud’Arte verzorgd dit schooljaar verschillende lesprogramma's over architectuur en stedenbouw voor leerlingen uit groep 3 t/m 8 van de basisscholen in Nieuwland. Ze leren over het werk van een architect en stedenbouwer en over hun eigen wijk. Hoe is het ontworpen? Wat is nou eigenlijk duurzaamheid en welke functies heeft het waterpark in Nieuwland? Zo ontdekken de kinderen hoe bijzonder hun wijk is. Wil je ook mee doen? Houd je van constructies, denk je er over om architect of stedenbouwer te worden of lijkt het je leuk om meer te weten over de wijk waarin jij woont. Doe dan mee! Kijk voor actuele data en inschrijving op de website van ABC Nieuwland: www.abcnieuwland.nl.
september 2013
Lud’Arte biedt drie nieuwe lesprogramma's op het snijvlak van Kunst, Wetenschap en Techniek.
De lesprogramma's zijn ontwikkeld in samenwerking met Joke van Egmond Architect en zijn geschikt voor de bovenbouw van het Basisonderwijs en de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs. Wilt u uw leerlingen technische activiteiten bieden met een link naar kunst en wetenschap? Dat kan met de nieuwe lesprogramma's van Lud’Arte: Platonische Figuren, Tesselaties & Escher en Sketchup & Palladio.
Met Platonische figuren ontwikkelen de leerlingen hun ruimtelijk, technisch en wiskundig inzicht. Ze bouwen verschillende Platonische Figuren zoals Tetrahedron, Kubus en Octahedron. Bij Tesselaties & Escher leren de leerlingen over regelmatige en halfregelmatige vlakvulling en de kunstenaar Escher en maken in linosnede hun eigen 'Escher'. Of liever aan de slag met architectuur en ontwerp? Bij Sketchup & Palladio maken de leeringen kennis met Palladio, de meest invloedrijke architect uit de late Renaissance. De leerlingen gaan aan de slag achter de computer en tekenen een gebouw van Palladio uit. Neem contact op met Lud’Arte voor meer informatie.
april 2013
Vlak na de heropening van het Rijksmuseum in Amsterdam is erfgoed een actueel thema. Ook in Amersfoort, want van 22 t/m 26 april vindt in Amersfoort voor de derde keer de Erfgoedweek plaats. Lud’Arte is mede-initiatiefnemer van de Erfgoedweek en verzorgt de projectcoördinatie. De week staat in het teken van Erfgoed en Communicatie en opent met een twitterfontein waarbij leerlingen reageren op tweets.
Aan de erfgoedweek doen ruim 30 culturele instellingen mee uit Amersfoort en omgeving. Met elkaar zijn we er in geslaagd om 900 leerlingen van het Corderius College het erfgoed in stad en regio te laten beleven.
(foto: Joke van Egmond)
april 2013
Het Dordrechts Museum rekent zich rijk met een grote groep vrienden die het museum steunt. Als tegenprestatie trakteert het museum de vrienden elk jaar op een excursie. Dit jaar bezoeken ze met 150 personen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort en worden rondgeleid door de gidsen van Lud’Arte.
maart 2013
Van 18 t/m 22 maart 2013 vindt De Week van het Openbaar Onderwijs plaats. De week is een jaarlijkse campagne voor het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs. Het thema van de week is Ontmoeten. De Amersfoortse openbare scholen leggen bijvoorbeeld de rode loper uit en iedereen is welkom om kennis te maken met de scholen.
Ook de leerlingen dragen bij aan deze week. Lud’Arte verzorgt deze week workshops op diverse openbare scholen in Amerfoort. Vanuit verschillende kunstzinnige disciplines gaan de leerlingen aan de slag met het thema ontmoeten.
januari 2013
SKON biedt buitenschoolse opvang en hecht er waarde aan om de kinderen een leuke en leerzame vrije tijd te bieden. Lud’Arte verzorgt hiertoe regelematig lesprogramma's over natuur en techniek op de BSO's van SKON. Afgelopen week startte de lessenserie Bouwen met Bamboe op De Blauwe Fuut in Utrecht. Een groep van 16 kinderen ging vol enthousiasme aan de slag en bouwde stevige piramides.
De les was veel te snel voorbij, maar gelukkig volgen er nog 4 middagen waarop we aan de slag gaan met bamboe!
januari 2013
Ook in 2013 verzorgt Lud’Arte de rondleidingen door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Elke derde vrijdag van de maand is er een gratis rondleidingen voor belangstellenden. De rondleiding start om 14.00 uur en duurt ca. 5 kwartier. U maakt kennis met het werk van de Rijkdienst en wordt uitvoerig geinformeerd over dit bijzondere gebouw. De ontwerpvisie, de constructie, oplossingen voor klimaat en duurzaamheid komen ruim aan bod. U brengt een bezoek aan het bottenlab. De rondleiding eindigt op het dakterras waarvan u een ruim uitzicht heeft over de binnenstad van Amersfoort. Kijk voor de data op www.cultureelerfgoed.nl.
november 2012
Op 5 november 2012 organiseerde Cultuurnetwerk een Landelijke Studiedag voor de sector Erfgoed. Lud’Arte verzorgde op deze dag in samenwerking met het Corderius College een presentatie over de Erfgoedweek Amersfoort. In 2013 vindt de derde Erfgoedweek plaats in Amersfoort. Hieraan doen 900 leerlingen van Corderius College mee. Ruim 30 culturele instellingen uit Amersfoort en omgeving leveren hun bijdrage door het verzorgen van rondleidingen en workshops.
oktober 2012
De leerlingen en leerkrachten van de Beatrixschool in Kootwijkerbroek maken met Lud’Arte kennis met dramalessen. Alle leerlingen krijgen meerdere lessen en presenteren het resultaat in een open les voor ouders. De school neem vanaf dit schooljaar drama op in het lesprogramma. Met de aanschaf van een methode en kennismakingslessen door Lud’Arte is de school startklaar om drama een vaste plek te geven in de school en zo de leerlingen te laten profiteren van de rijke mogelijkheden die drama te bieden heeft.
De afgelopen 5 weken volgden kinderen van ABC Kattenbroek architectuurlessen bij Lud’Arte. Na schooltijd onderwierpen de leerlingen hun wijk Kattenbroek aan een grondig onderzoek. Ze ontdekten welk verhaal er schuil gaat achter deze boeiende wijk. Vol inspiratie gingen ze daarna zelf aan de slag en maakte ieder een eigen schetsontwerp, geveltekening en plattegrond. En dan kan er gebouwd worden; in maquette. Het resultaat mag er zijn!
Op 31 mei 2012 worden 100 huurders van woningen van De Alliantie in het zonnetje gezet omdat zij zich belangenloos inzetten voor de leefbaarheid in hun woonomgeving. Naast een rondvaart met de waterlijn, bestaat het programma uit een rondleiding door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed door de gidsen van Lud’Arte. In vier groepen worden de mensen rondgeleid door het gebouw. Het is een aangename kennismaking met het gebouw en het werk van de Rijksdienst. De bibliotheek maakt indruk en des te meer de mogelijkheid om hier dagelijks gebruik van te maken. Menig deelnemer zegt toe hier terug te komen om de bibliotheek te raadplegen. Ze zijn van harte welkom!
Maandagmorgen 7 mei arriveerden hondervijftig leerlingen van het Corderius College bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Hier vindt de aftrap van de 2e Erfgoedweek plaats. Lud’Arte organiseert de Erfgoedweek in samenwerking met RCE, Erfgoedvereninging Heemschut en het Corderius College. Tijdens deze week bezoeken in totaal 900 leerlingen het cultureel erfgoed in Amersfoort en omgeving. Na een welkom door Cees van 't Veen (directeur RCE) en Karel Loeff (directeur Heemschut) vindt er een flashmob plaats waar leerlingen en docenten spontaan aan mee doen. Levende Historie neemt vervolgens de leerlingen mee de stad in waar zij zich verdelen over diverse locaties. De Erfgoedweek duurt tot en met 11 mei.
(Fotos Mirjam Straver)
Op basisschool Het Spectrum in Amersfoort vindt van 23 t/m 27 april 2012 De Week van Respect plaats. Gedurende de hele week vinden diverse activiteiten plaats waarbij de leerlingen stil staan bij respect. Lud’Arte verzorgt workshops voor groep 3, 4 en 5. Door middel van beeldende vorming staan we stil bij respect en maken de leerlingen een eigen kunstwerk.
Vrijdag 15 juni 2012 verzorgt Lud’Arte een gratis rondleiding door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Tijdens deze rondleiding brengen we een uniek bezoek aan het bottenlab. U hoort hier alles over de bijzondere opgraving van paarden in Borgharen. Alle botten worden door studenten schoongemaakt, gewassen, gedetermineerd en onderzocht op afwijkingen.
Leerlingen van ABC Kattenbroek werken op dit moment aan een eigen animatiefilm. Tijdens de lessen ontdekken de kinderen hoe mediawijs ze zijn en hoe je bewegend beeld maakt. Hieronder het resultaat van een workshop in 2011 op ABC Kattenbroek. Wil je ook aan de slag met media? Neem contact op met Lud’Arte.
Op dinsdag 28 februari 2012 bezoeken 20 professionals op het gebied van stedenbouw en gezondheidszorg uit Bristol Leidsche Rijn. Speerpunt is the Healthy City. Hoe ontwikkel je een gezonde, veilige en attractieve leefomgeving? Na een uitleg over het stedenbouwkundig plan gaan we te voet door Leidsche Rijn en bezoeken o.a. De Kersentuin, 't Groene Sticht, De Hoge Woerd en het Maximapark. De deelnemers raken geinspireerd door de grote variatie in Leidsche Rijn, het watersysteem, de duurzaamheidsoplossingen en de aanwezigheid van veel groen en historische elementen.
Dat kan! Kom binnen en we vertellen je alles over het gebouw. Waarom het op rubber staat en de gevel van glas is. Of over erfgoed. Wat is dat eigelijk en wat doet een archeoloog? In het bottenlab sta je oog in oog met een walvis en een mammoet. En op het dakterras heb je een prachtig uitzicht over Amersfoort.
Leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool De Marke gingen u voor. Juf Ria Sterenberg schrijft hierover:
De kinderen hebben kennis gekregen wat cultureel erfgoed precies inhoudt en dat dit in de toekomst ook gaat gelden voor de dingen uit deze tijd; dat tijd een subjectieve factor is. De kinderen weten nu hoe en met welk belang gearchiveerd wordt. Daarnaast weten zij nu met welke ideeen de architect dit 'duurzame gebouw' bedacht heeft. Tevens worden de kinderen uitgedaagd om na te denken over hun mening; en gewezen op het feit dat meningsverschillen kunnen en mogen.
Op verzoek leveren wij een lesbrief met voorbereidende- of reflectieles. Neem voor meer informatie of boekingen contact met Lud’Arte.
Corlijn de groot van weblog De Groene Vinger ontwikkelde twee nieuwe lessen voor ons lesprogramma GroenDoen. Vijftien leerlingen van basisschool De Bolster uit Amersfoort staken onder leiding van Corlijn en Cato de handen uit de mouwen. Ze maakten hun eigen handschoentuin en leerden alles over ontkiemen, groeien en bloeien.
Lud’Arte verzorgt in opdracht van de RCE rondleidingen door het bijzondere gebouw van de Rijksdienst. Op de 3e vrijdag van de maand (met uitzondering van mei en december) is er een gratis rondleiding. U krijgt tijdens de tour informatie over het ontwerpproces, duurzaamheid en de klimaatbeheersing van het gebouw. Terloops maakt u kennis met het werk van de mensen bij de Rijksdienst. De rondleiding sluit af met een bezoek aan het dakterras voor een riant uitzicht over oud en nieuw Amersfoort.
Op 11 november 2011 verzorgen docenten van Lud’Arte workshops op basisscholen in het Bergkwartier in Amersfoort. Thema is Multiculturaliteit. Na een voorbereidende les over het ontstaan van de huidige werelddelen krijgen de leerlingen workshops over Afrika,Zuid-Amerika, Azië en Europa.
Zevenhonderd leerlingen van het Corderius College in Amersfoort maken kennis met Erfgoed in mei 2011. Lud’Arte ontwikkelde samen met het Corderius College, Erfgoedvereninging Heemschut en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed deze erfgoedweek. Na een inleiding bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verspreidden de leerlingen zich over de stad om diverse gebouwen en objecten te bekijken tijdens rondleidingen. De opgedane kennis passen de leerlingen toe tijdens de workshops in de middag.